idialogue

2024.03.01

Mentorių pavasario knygų rekomendacijos

Norint būti rezultatyviu profesionalu, už kurio darbą darbdaviams ar klientams nebūtų gaila mokėti didesnę nei rinkos kainą, reikia nuolat tobulėti – taip sukuriamas ekspertinis žinių bagažas ir kūrybiškų idėjų gausa.

 

Mūsų nuomone, nėra lengvesnio bei malonesnio būdo kaip profesiškai tobulėti, nei kaip kasdien skirti valandą laiko skaitymui. Kad tavo brangios dienos valandos būtų skirtos tik vertingiems skaitiniams, dalinamės idialogue mentorių knygų rekomendacijomis.

 

Jolita Gečienė rekomenduoja:

 

V. E. Franklis Vis vien sakyti gyvenimui taip” – knygos autorius kelis metus (1941–1945) išbuvo garsiojoje nacių Aušvico koncentracijos stovykloje ir ten labai aiškiai suvokė, kad žmogus gali viską iškęsti ir net nežmoniškose sąlygose likti laisvas dvasiškai ir kilnus. Savo koncentracijos stovyklos išgyvenimus V. E. Franklis aprašė knygoje, kurioje suformulavo ir tris svarbiausius logoterapijos (t.y., prasmės terapija) principus: 1. Gyvenimas yra besąlygiškai prasmingas 2. Kiekvienam žmogui būdingas prasmės siekimas, kuris yra svarbiausias gyvenimo variklis 3. Kiekvienas žmogus laisvas pasinaudoti galimybe atrasti prasmę ar ne.

 

J. Maxwell Lyderystės pokyčiai” – padrąsins ir padės lyderiams imtis pokyčių, lemiančių tiek jų asmenybės augimą, tiek padedančių efektyviau vadovauti komandai. Knygoje autorius atkreipia dėmesį į vienuoliką asmeninių pasikeitimų, kurie rodo, ką daryti ir ką keisti, kad pasiekti anksčiau neregėtų aukštumų.

 

T. Misiukonis Koučingo technikos” – knyga, kurioje surinktos, išsamiai pristatytos ir praktiniais patarimais papildytos pačios įvairiausios koučingo technikos. Jos leis patobulinti koučingo pokalbius tiek pradedantiems, tiek įgudusiems koučingo specialistams. Knygoje gausu tobulėjimą skatinančių klausimų, užduočių ir pratimų – jais savo veiklą praturtins vadovai, lektoriai, konsultantai, kurių darbas – ugdyti kitus.

 

O. Mandino Sėkmės universitetas” – tai penkiasdešimt trumpų sėkmės pamokų, kurias Ogas Mandinas parinko ir siūlo savo skaitytojams. Pamokų autoriai – garsiausi Amerikos bei kitų šalių rašytojai, verslininkai, mokslininkai. Jie dalijasi savo sėkmės paslaptimis ir linki, kad išsipildytų kitų žmonių svajonės.

 

Simona Damulienė rekomenduoja:

 

A. Hansen „Naršymo metas” – knyga apie smegenis ir pasaulį, kuriam jos buvo pritaikytos ir žmonių elgsenos priežastis praktiškai, nes mes dar niekada taip sparčiai nekeitėme elgsenos, kaip per pastaruosius dešimtmečius.

 

Kristina Noreikienė rekomenduoja:

 

E. Tolle „Naujoji žemė” – patyriau, kad daugelį problemų išspręsti arba greičiau „išjudėti” link tikslo padeda savo paties požiūrio keitimas bei nuostatų atsisakymas. Tokiais „aha” momentais man buvo ši knyga.

 

M. Gladwell „Išskirtys” – Neeilinės sėkmės istorijos dažniausiai aiškinamos dviem dalykais – intelektu ir ambicijomis. Knygoje „Išskirtys“ Malkolmas Gladvelas imasi įrodyti, kad tikroji sėkmės istorija yra visai kitokia. Jei norime suprasti, kodėl kai kuriems žmonėms taip sekasi, turėtume atidžiau dairytis aplink juos ir pažvelgti į detales, kurios iš pirmo žvilgsnio visai nereikšmingos. Sėkmės istorija kur kas sudėtingesnė – ir įdomesnė – nei gali atrodyti.

 

E. Daunienė ir P. Avižinis „Paliekant Ego lyderystę” – kviečia iš arčiau susipažinti su įtraukia, pakankamai nauja ir ne vien organizacijų vadovams svarbia lyderystės samprata – adaptyvioji lyderystė. Tokioje lyderystėje, kurią pristato Paulius ir Eglė, sprendimų ir veiksmų galia įveikti iššūkius atitenka įvairiems bendruomenės nariams. Į dėmesio centrą patraukiamas ne konkretus lyderis, bet spręstinas klausimas. Ir iššūkį įveikti reikia visiems nariams, bendromis jėgomis.

 

Kamilė Ramanauskaitė Šidiškienė rekomenduoja:

 

O.  Varol „Think Like a Rocket Scientist: Simple Strategies You Can Use to Make Giant Leaps in Work and Life” – raketų mokslas dažnai yra garbinamas kaip aukščiausias technologinis triumfas. Visgi, greičiau tai yra tam tikro mąstymo proceso viršūnė – būdas įsivaizduoti neįsivaizduojamą ir išspręsti neišsprendžiamą. Šioje praktiškoje knygoje autorius atskleidžia devynias paprastas raketų mokslo strategijas, kurias galite pritaikyti ir jūs, norėdami padaryti milžiniškus šuolius darbe ir gyvenime – nesvarbu, ar tai būtų svajonių darbas, verslo augimas ar naujų įgūdžių mokymasis.

 

Laura Naruševičiūtė rekomenduoja:

 

S. Jovaišas „Boso valanda. Kasdienė šiuolaikinio vadovo knyga: kaip vadovauti žmonėms?” –  P. Drucker kitados yra taikliai pasakęs: „Jei vadovai suprastų, kad jų darbas ir yra darbas su žmonėmis, jie būtų kur kas efektyvesni vadovai…” Ką tai reiškia? Šiandien vadovai – ne tie žmonės, kurie vadovauja kitiems, kad jie atliktų užduotis ar funkcijas, o tie, kurie ugdo žmones, kad būtų pasiekti tikslai.”

 

M.  Grajauskas „Asmeninio produktyvumo istorijos: Eksperimentuojančio žmogaus užrašai” – šioje knygoje reikšmingas dėmesys skiriamas bandymui apibrėžti, ką reiškia būti produktyviu XXI amžiuje. Knygoje gausu tikrų išgyvenimų ir istorijų, kurios leidžia patirti eksperimentuojančio ir atsakymų ieškančio žmogaus vidinio pasaulio turinį. Aprašomi metodai ir veiksmingos praktikos, kurios padeda kurti daugiau kokybės kasdienoje.

 

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

idialogue

Tobulėjimui
Amston Praktinis patarimas
Kaip pasiruošti darbo pokalbiui dėl IT pozicijos?
„Statista“ duomenimis, 2023-ieji buvo pažymėti vienais didžiausių atleidimų IT sektoriuje per pastarąjį dešimtmetį. Darbuotojus masiškai atleido technologijų gigantai „Amazon“, „Meta“, „Google“ ir „Microsoft“. Pasauliniai pokyčiai IT technologijų srityje neaplenkė ir Lietuvos – pirmąjį šių metų ketvirtį su visais arba dalimi savo darbuotojų atsisveikino ir ne viena Lietuvoje veikianti IT kompanija.
Skaityti toliau
idialogue Praktinis patarimas
Grįžtamasis ryšis: kodėl nevertėtų pamiršti jo svarbos bei kaip jį teikti?
Grįžtamasis ryšys yra konstruktyvus (į)vertinimo atsakas kolegai apie atliktą užduotį, elgesį, rezultatus. Jis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas. Visgi mentoriui grįžtamasis ryšys reiškia kur kas daugiau. Tai – padėka už skirtą laiką, savo žinių pasidalijimą bei patirčių pritaikymą mentee situacijoms. Kodėl mentee neturėtų pamiršti suteikti savo mentoriui grįžtamąjį ryšį ir kaip tai daryti tinkamai atsako idialogue mentorė Renata Šepetė.
Skaityti toliau
neringa Sėkmės istorija
Karjeros pokytis: kai norisi daugiau prasmės ir ne komforto zonos
idialogue partnerių Omnisend el. laiškų pristatomumo ir atitikties produkto vadovė Lina Apanavičė prisimindama savo karjeros pokytį ir pirmąsias darbo dienas naujose srityse ir rolėse atvirauja, kad keisti karjerą nėra nei lengva, nei patogu. Moteris prisimena, kad kiekvieną kartą darydama karjeros pokytį jautėsi pasimetusi ir nesaugi, nes komforto zona buvo palikta toli. 
Skaityti toliau