Vaida Garbauskė

2024.04.16

Kaip koučingo įrankiai gali padėti mentorystės kelyje?

Mentorystė ir koučingas yra tarsi du giminaičiai, kartais besipykstantys dėl savo vaidmens prie šeimos stalo, bet vakarienės laikui bėgant į pabaigą, vis tiek vienas kitą priimantys bei palaikantys.

 

Kaip ir būna gyvenime, koučingas bei mentorystė gali vienas iš kito pasimokyti naudingų dalykų, o mes tikrai žinome, kad koučingo įrankius galima ir net verta pritaikyti mentorystės procese. 

 

idialogue mentorė bei sertifikuota koučingo specialistė Vaida Garbauskė teigia, kad mentorystė nebūtinai turi apsiriboti asmeninių istorijų dalijimusi ar mentoriaus patarimais, o gali pasitelkti koučingo įrankius ir mentee padovanoti dar galingesnį asmeninio tobulėjimo, tikslų išgryninimo bei sprendimų atradimo procesą.

 

Šiame straipsnyje Vaida dalinasi trimis lengvai įgyvendinamais, bet itin veiksmingais koučingo įrankiais, kuriuos gali pritaikyti tobulėti norintis mentorius.

 

Atviri konkretūs klausimai

 

Skamba paprastai, tiesa? Bet jei pastebėtum, kaip dažnai savo klausimus pradedi žodžiu ar, suprastum, kaip dažnai papuolame į šio riboto klausimo spąstus. Natūralu, kad uždarų klausimų neišvengsime, bet norėdami padėti mentee, veikiau pasitelkime atvirus klausimus. 

 

Taigi, vietoje to, kad klaustum savo mentee ar naudingas buvo mūsų pokalbis?, galėtum klustelti ką naujo apie save sužinojai mūsų pokalbio metu? arba kaip tau šis mūsų pokalbis pravers ieškant darbo X srityje?.

 

Pamatysi, kad pradėjus taikyti šią techniką mentee bus lengviau atsiverti; taip pat išgirsi kur kas daugiau savo ugdytinio įžvalgų, kurios bus svarbios ir tau mentorystės procese. 

 

Tiesa, neklausk dviejų (ar tuo labiau trijų) klausimų iš karto. Veikiausiai nesulauksi tikslaus atsakymo į nei vieną klausimą arba mentee tiesiog pames tavo mintį. Pradėk nuo vieno trumpo klausimo, ir brangink tylą, kuri gali gimti mentee susimąsčius. Neskubink proceso tik išnagrinėję pirmąjį klausimą pereikite prie kitų.

 

Atspindėjimas

 

Vaida dalinasi, kad nors mentorystėje dalintis savo patirtimi tiesiog būtina ir to mentee iš mentoriaus tikisi, visgi nuo asmeninių istorijų apie save ir savo patirtis kartais galime susilaikyti. Pastebėk save   jei kaskart atsiradus progai kartoji o man buvo taip arba „o aš tai kitaip dariau, fokusą nuo mentee nukreipi į save, o juk šiame procese labiausiai norisi padėti ugdytiniui.

 

Kaip to išvengti? Kartkartėmis verta perfrazuoti tai, ką išgirdai, atliepti emociją veide ir suteikti erdvę mentee kalbėti, paprasčiausiai jo klausant. 

 

Tarkime, jei mentee pasakoja, kad nuo praeito iki šio susitikimo buvo labai sunku pasistūmėti naujo darbo paieškose, nes įsisuko į daug jėgų pareikalavusį darbų chaosą, pasistenk sureaguoti ne pamokydamas ar patardamas, o kitais žodžiais perfrazuodamas tai, ką išgirdai. Šiuo atveju galėtum parodyti susirūpinimą emocija savo veide ir pasakyti kažką panašaus: Girdžiu, kad tau teko prioritetą teikti kitiems reikalams, nes patyrei gan didelę įtampą. Ar teisingai suprantu?”.

 

Nustebsi, kiek mentee įžvalgų kils po tokio tavo atspindėjimo, ir kad šis metodas jus abu palydės į vertingą tolimesnį pašnekesį.

 

Dėmesys jau esamiems resursams

 

Mentorystės kelyje mentee dažniausiai siekia įgyti tam tikrų žinių, kurių jam trūksta. Tačiau labai svarbu nesikoncentruoti vien į tai, ko ugdytiniui trūksta, ir bandyti tas spragas žūtbūt pildyti. 

 

Padiskutuokite kartu: kur tavo mentee jau dabar sekasi gerai? Kokie resursai gali būti panaudoti čia ir dabar tam pačiam tikslui pasiekti? Kaip tavo ugdytinis jau dabar gali didžiuotis savimi? 

 

Šis metodas suteiks mentee daugiau pasitikėjimo savimi, į(si)galinimo ir taip svarbaus palaikymo.

 

Taigi idialogue mentorė Vaida kviečia mentorius, vadovus ir kitus lyderius nepamiršti, kad visi turime pareigą tobulėti savo metoduose ir žiniose, o būtent koučingo įrankiai gali veiksmingai pasitarnauti kito žmogaus ugdymo procese. Kas gi nenorėtų būti paveikesnis ir naudingesnis?

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Vaida Garbauskė

Tobulėjimui
idialogue Praktinis patarimas
Grįžtamasis ryšis: kodėl nevertėtų pamiršti jo svarbos bei kaip jį teikti?
Grįžtamasis ryšys yra konstruktyvus (į)vertinimo atsakas kolegai apie atliktą užduotį, elgesį, rezultatus. Jis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas. Visgi mentoriui grįžtamasis ryšys reiškia kur kas daugiau. Tai – padėka už skirtą laiką, savo žinių pasidalijimą bei patirčių pritaikymą mentee situacijoms. Kodėl mentee neturėtų pamiršti suteikti savo mentoriui grįžtamąjį ryšį ir kaip tai daryti tinkamai atsako idialogue mentorė Renata Šepetė.
Skaityti toliau
neringa Sėkmės istorija
Karjeros pokytis: kai norisi daugiau prasmės ir ne komforto zonos
idialogue partnerių Omnisend el. laiškų pristatomumo ir atitikties produkto vadovė Lina Apanavičė prisimindama savo karjeros pokytį ir pirmąsias darbo dienas naujose srityse ir rolėse atvirauja, kad keisti karjerą nėra nei lengva, nei patogu. Moteris prisimena, kad kiekvieną kartą darydama karjeros pokytį jautėsi pasimetusi ir nesaugi, nes komforto zona buvo palikta toli. 
Skaityti toliau
Danske Bank Naujienos
Jeigu studijuoji, baigei studijas ar tiesiog nori keisti karjeros kryptį
„Danske Bank“ technologijų ir paslaugų centras Lietuvoje kviečia dalyvauti atrankoje į apmokamą vienerių metų trukmės karjeros (re)starto programą „FuturePros“. Programos metu bus ieškoma kandidatų užimti beveik 50 darbo vietų programavimo ir IT, duomenų mokslo ir inžinerijos, rizikų valdymo, verslo ir kiekybinės analitikos srityse.
Skaityti toliau