Neringa Sendriūtė

2023.10.13

Kaip kurti tikslingą karjeros planą sau arba savo darbuotojams?

idialogue Mentorė Simona Bareikė šiandien yra žinoma kaip nepriekaištinga karjeros konsultavimo profesionalė.

 

„Individualių sesijų kontekste nuoširdžiai didžiuojuosi kiekvienu klientu, kurie išsigryninę ko nori savo karjeroje išdrįsta laužyti nuostatas ir pradeda mažais žingsneliais judėti savo tikslų link. Visai nesvarbu ar tai radikalus rinkos pakeitimas, ar pozicijos pokyčiai organizacijos viduje, ar sprendimas atvirai komunikuoti savo lūkesčius vadovui – visa tai veda į profesinę savirealizaciją.” – dalijasi Simona.

 

Anot Simonos, karjeros temos poreikis ateityje tik augs, nes žmonės vis dažniau patys nori būti atsakingi už savo karjerą ir renkasi ją sąmoningai planuoti. Šio poreikio aktualumo vedama, Simona dalijasi žingsniais, pagal kuriuos gali kurti tikslingą karjeros planą sau arba savo darbuotojams.

 

Reikia sukurti erdvę prasmingiems dialogams apie karjerą ir ateitį organizacijoje

 

Šiame etape reikalingi profesiniai koučingo pokalbiai arba susitikimai su karjeros konsultantais, kurie padėtų suprasti ir išsigryninti savo stiprybes bei karjeros siekius, ko pasekoje būtų lengva susiplanuoti reikiamus veiksmus, kur ir kaip tie veiksmai siekiamą karjeros viziją paverstų realybe organizacijos viduje ar už jos ribų.

 

Pagrindinis šio etapo klausimas, kurį yra svarbu atsakyti – kur aš esu dabar. Po to, gryninantis stiprybes ir vertybes yra atsakomi klausimai: kur noriu būti? Kas turi būti pakeista? Kaip tai įgyvendinti?


Svarbu (padėti) suprasti stiprybes

 

Žinant savo ar darbuotojų stiprybes, yra lengviau nustatyti, kas naujo yra norima išmokti, kokios karjeros vertybės turi lydėti priimamus veiksmus, kokius įgūdžius reikia vystyti toliau, kur darbiniuose rezultatuose yra matoma prasmė ar net kokias aistras norėtųsi integruoti į darbo vietą. 

 

Ši vertinga informacija apie asmenines stiprybes, leidžia suprasti kokie yra kiekvieno darbuotojo ateities siekiai ir perspektyvos. Visgi, grynintis šias temas, dažnai, nėra taip lengva, kaip galėtų atrodyti iš pirmo žvilgsnio, tad ir šiame etape karjeros konsultantai arba Mentoriai, kurie nemokamai mentorystę siūlo idialogue platformoje, vaidina svarbų vaidmenį.


Laikas suformuoti karjeros viziją ir planą

 

Kuomet žmogus turi daugiau informacijos apie savo stiprybes ir vertybes karjeros srityje, norimą kurti rezultatą ar įtaką, jis jau gali suformuoti karjeros viziją. 

 

Formuojant viziją, svarbu įtraukti aspektus, kurie yra svarbūs individualiai kiekvienam žmogui. Tai gali apimti talentų sritis, komandos sudėtį ir profesines vertybes, tokias kaip pusiausvyra tarp darbo ir asmeninio gyvenimo, bendruomenės gerovė, pripažinimas ir pan.

 

Turint aiškią karjeros viziją, kur norima būti ir kaip norima jaustis po X metų karjeroje, sukuriamas tinkamas veiksmų planas, padedantis pasiekti karjeros viziją. Tai padeda išvengti klaidingų žingsnių ir energijos švaistymo, siekiant beprasmių tikslų. Be to, karjeros vizija suteikia motyvaciją ir atkaklumą, kuomet susiduriame su sunkumais ar iššūkiais. 

 

Simona pabrėžia, kad karjeros planai yra ilgalaikiai ir apima daugiau nei metinių pokalbių metu aptariami augimo tikslai, žiūrintys tik į ateinančių metų perspektyvą ir esamą poziciją. 

 

Galiausiai, kuriant karjeros planus, svarbu tinkamai įvertinti savo laiko resursus ir nustatyti, kiek laiko truks naujų įgūdžių įgijimas, tinkamas savęs pozicionavimas rinkoje ar komandos viduje, kokios pagalbos prireiks ir pan.

 

Dažnai pamirštamas žingsnis – karjeros plano įgyvendinimas 

 

Svarbu, kad karjeros planas nenugultų kur nors google drive diske ar po pirmų sunkesnių iššūkių žmogus nemestų visko. Tam reikia palaikymo ir čia vadovas arba Mentorius (tokį galima rasti nemokamoje mentorystės platformoje idialogue) vėl vaidina labai svarbią rolę. 

 

Reikalingi kokybiški 1:1 pokalbiai, nuoširdus domėjimasis, palaikymas ir kita pagalba. Taip pat svarbu nustatyti konkrečius ir geriau mažus karjeros plano įgyvendinimo žingsnius ir periodiškai peržvelgti savo progresą – būtent šiuos etapus teisingai praeiti padeda karjeros konsultantas

 

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Neringa Sendriūtė

Tobulėjimui
idialogue Praktinis patarimas
Grįžtamasis ryšis: kodėl nevertėtų pamiršti jo svarbos bei kaip jį teikti?
Grįžtamasis ryšys yra konstruktyvus (į)vertinimo atsakas kolegai apie atliktą užduotį, elgesį, rezultatus. Jis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas. Visgi mentoriui grįžtamasis ryšys reiškia kur kas daugiau. Tai – padėka už skirtą laiką, savo žinių pasidalijimą bei patirčių pritaikymą mentee situacijoms. Kodėl mentee neturėtų pamiršti suteikti savo mentoriui grįžtamąjį ryšį ir kaip tai daryti tinkamai atsako idialogue mentorė Renata Šepetė.
Skaityti toliau
neringa Sėkmės istorija
Karjeros pokytis: kai norisi daugiau prasmės ir ne komforto zonos
idialogue partnerių Omnisend el. laiškų pristatomumo ir atitikties produkto vadovė Lina Apanavičė prisimindama savo karjeros pokytį ir pirmąsias darbo dienas naujose srityse ir rolėse atvirauja, kad keisti karjerą nėra nei lengva, nei patogu. Moteris prisimena, kad kiekvieną kartą darydama karjeros pokytį jautėsi pasimetusi ir nesaugi, nes komforto zona buvo palikta toli. 
Skaityti toliau
Danske Bank Naujienos
Jeigu studijuoji, baigei studijas ar tiesiog nori keisti karjeros kryptį
„Danske Bank“ technologijų ir paslaugų centras Lietuvoje kviečia dalyvauti atrankoje į apmokamą vienerių metų trukmės karjeros (re)starto programą „FuturePros“. Programos metu bus ieškoma kandidatų užimti beveik 50 darbo vietų programavimo ir IT, duomenų mokslo ir inžinerijos, rizikų valdymo, verslo ir kiekybinės analitikos srityse.
Skaityti toliau