idialogue

2024.04.18

Grįžtamasis ryšis: kodėl nevertėtų pamiršti jo svarbos bei kaip jį teikti?

Grįžtamasis ryšys yra konstruktyvus (į)vertinimo atsakas kolegai apie atliktą užduotį, elgesį, rezultatus. Jis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas.

 

Visgi mentoriui grįžtamasis ryšys reiškia kur kas daugiau. Tai – padėka už skirtą laiką, savo žinių pasidalijimą bei patirčių pritaikymą mentee situacijoms.

 

Kodėl mentee neturėtų pamiršti suteikti savo mentoriui grįžtamąjį ryšį ir kaip tai daryti tinkamai atsako idialogue mentorė Renata Šepetė.

 

Kodėl svarbu teikti grįžtamąjį ryšį?

 

Pasak Renatos, grįžtamojo ryšio teikimas augina ne tik jo davėją, bet ir patį vadovą, mentorių ar kolegą. 

 

Mentoriui, kuris skiria savo laisvą laiką neatlygintinai konsultuodamas mentee, tai yra lyg „kuras“ bei svarbiausias energijos šaltinis šios misijos kelyje, mat tai teikia pasitenkinimo jausmą, matant ar girdint apčiuopiamus mentorystės rezultatus. Atsiliepimų mentoriui palikimo pasekoje šis įgija motyvacijos toliau reikšmingai prisidėti prie mentee asmeninio ir profesinio tobulėjimo.

 

Na, o vadovui, kaip ir bet kuriam kitam darbuotojui, grįžtamasis ryšis reikalingas visų pirma asmeniniam augimui. Įprastai vadovai būna „vienišiai“ ir grįžtamasis ryšys jiems nėra toks dažnas kaip, pavyzdžiui, kolegoms ar komandos nariams. 

 

Vadovas turi išlaikyti motyvuotą komandą, susitarti dėl tikslų siekimo ir nuosekliai dirbti komandos pasiekimų link, tad grįžtamasis ryšys vadovui leidžia pasitikrinti kiek jis yra sėkmingas savo darbe.

 

Kaip teikti grįžtamąjį ryšį?

 

Sakoma, kad veiksmingas grįžtamojo ryšio teikimas yra menas, reikalaujantis subtilumo ir jautrumo. Renata teigia, kad grįžtamojo ryšio teikimui ir gavimui visų pirma svarbus nusiteikimas ir susitarimas, kad esame čia dėl dar geresnių rezultatų ir būsime atviri. 

 

Teikiant grįžtamąjį ryšį svarbu užtikrinti saugią aplinką ir tinkamai pasiruošti pokalbiui. Verta turėti aiškią struktūrą bei susitarimą koks bus šio pokalbio rezultatas. Taip pat Renata pataria kalbėti konkrečiais faktais, o ne abstrakčiai, tad teikdami grįžtamąjį ryšį būkite objektyvūs, remkitės konkrečiais pavyzdžiais ir venkite daryti prielaidas.

 

Grįžtamojo ryšio teikimui mentorė rekomenduoja šią struktūrą: 

 

1) Situacijos įvardijimas

2) Kas buvo gerai / kas buvo nelabai gerai 

3) Ar yra dar koks kitas sprendimo variantas, apie kuri pagalvojau?

 

Kaip priimti grįžtamąjį ryšį?

 

Esame pratę priimti teigiamus atsiliepimus, tad pirminė reakcija į neigiamą / korekcinį grįžtamąjį ryšį yra blokas. Visgi R. Šepetė ragina suprasti, kad grįžtamasis ryšys yra mus auginanti dovana, o tam, kad neigiamus atsiliepimus paverstume teigiamais, svarbu susitarti, kaip koreguojame elgesį ir kokio rezultato sieksime.

 

Tad jeigu dar nespėjai įvertinimo palikti savo mentoriui, vadovui ar kolegai, lai būna šis straipsnis to priminimas.

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

idialogue

Tobulėjimui
neringa Sėkmės istorija
Karjeros pokytis: kai norisi daugiau prasmės ir ne komforto zonos
idialogue partnerių Omnisend el. laiškų pristatomumo ir atitikties produkto vadovė Lina Apanavičė prisimindama savo karjeros pokytį ir pirmąsias darbo dienas naujose srityse ir rolėse atvirauja, kad keisti karjerą nėra nei lengva, nei patogu. Moteris prisimena, kad kiekvieną kartą darydama karjeros pokytį jautėsi pasimetusi ir nesaugi, nes komforto zona buvo palikta toli. 
Skaityti toliau
Danske Bank Naujienos
Jeigu studijuoji, baigei studijas ar tiesiog nori keisti karjeros kryptį
„Danske Bank“ technologijų ir paslaugų centras Lietuvoje kviečia dalyvauti atrankoje į apmokamą vienerių metų trukmės karjeros (re)starto programą „FuturePros“. Programos metu bus ieškoma kandidatų užimti beveik 50 darbo vietų programavimo ir IT, duomenų mokslo ir inžinerijos, rizikų valdymo, verslo ir kiekybinės analitikos srityse.
Skaityti toliau
Vaida Garbauskė Augimui
Kaip koučingo įrankiai gali padėti mentorystės kelyje?
Mentorystė ir koučingas yra tarsi du giminaičiai, kartais besipykstantys dėl savo vaidmens prie šeimos stalo, bet vakarienės laikui bėgant į pabaigą, vis tiek vienas kitą priimantys bei palaikantys. Šiame straipsnyje Vaida dalinasi trimis lengvai įgyvendinamais, bet itin veiksmingais koučingo įrankiais, kuriuos gali pritaikyti tobulėti norintis mentorius.
Skaityti toliau