Neringa Sendriūtė

2024.06.12

Kaip ambicingi profesionalai naudoja mentorystę ir asmeninį įvaizdį?

Tiek asmeninis įvaizdis, tiek ir mentorystė yra apie mūsų asmenines vertybes bei norą dalintis. 

 

Nesvarbu ko siekiame – ar tai būtų noras parduoti produktą, tapti autoritetu tam tikroje industrijoje, o galbūt auginti naują kartą profesionalų ir taip save realizuoti – mentorystė ir asmeninis įvaizdis šiame kelyje gali eiti išvien.

 

Svarbu suprasti, kad nepaisant to, ar savo asmeninį įvaizdį kuriame sąmoningai ar paliekame formuotis savaime, kiekvienas žmogus jį turi. Tai yra mūsų reputacija bei tai, ką kiti apie mus galvoja ir kalba. 

 

Šiame straipsnyje kartu su Emiliu Remeikiu (@Linkedist), asmeninio įvaizdžio LinkedIn platformoje ekspertu, kalbame kaip mentorystė ir asmeninis įvaizdis eina išvien ir kaip ambicingi profesionalai abu šiuos įrankius gali pasitelkti savo profesiniam gyvenimui.

 

Visa ko pradžia savianalizė

 

Pasak Emilio, prieš pradėdami kurti asmeninį įvaizdį, pirmiausia turime atlikti savianalizę. Svarbu aiškiai suprasti, kas esame ir ką norime pasiekti, kurdami savo asmeninį įvaizdį.

 

„Kuomet vedu mokymus mentoriams ir šie gryninasi savo patirties istoriją bei vertės pasiūlymus mentee, visuomet kviečiu apžvelgti savo profesines patirtis, vertybes ir tikslus. Verta sau atsakyti, kokią patirtį turiu bei ką galiu pasiūlyti kitiems” – priduria mentorystės ekspertas S. Alksnis.

 

Nuolatinis lyginimasis su kitais

 

Šiandien gyvename laikais, kai socialiniai tinklai verčia mus nuolat lygintis su kitais, tad dažnai jaučiamės nepakankami, lygindami save su tais, kurie turi daugiau ar bėga greičiau.  

 

Nevertėtų bijoti tapti mentoriumi ar kurti turinį LinkedIn platformoje, manant, kad sukaupta patirtis vis dar per maža . Saulius tikina, kad kiekvienu einamuoju momentu yra už mus daugiau ir mažiau žinančių žmonių, taigi, svarbu tiesiog būti atrastam savo auditorijos, o taip pat prisiminti, kad būtent mentorystė padeda mums ugdyti pasitikėjimą savimi ir suvokti savo vertę.

 

Grįžtamojo ryšio nauda

 

„Kaip mus mato kiti ir kokie esame iš tikrųjų gali stipriai skirtis, tačiau brandus žmogus šiuos du savęs vertinimo kampus turėtų būti sukalibravęs. Gera žinia ta, kad būtent mentorystė per grįžtamojo ryšio gavimą tampa labai svarbiu šio tikslo įrankiu,” – tvirtina S. Alksnis.

 

E. Remeikis juokauja, kad grįžtamojo ryšio paprašius mamos, tikrojo atsakymo turbūt niekada nesulauksime, nes šeimai ir draugams esame artimi ir jie nenori užgauti mūsų jausmų ar demotyvuoti siekti savo tikslų. Abu ekspertai sutaria, kad mentorystė padeda save pažinti geriau, o tai pasitarnauja stipriam ir nuosekliam asmeninio įvaizdžio kūrimui. 

 

Be to, mentorystės platformoje idialogue gautus mentee atsiliepimus profesionalai gali pasitelkti savo ekspertiškumo pagrindimui bei socialinių tinklų įrašams – win-win situacija.

 

Auditorijos pažinimas

 

Išsigryninus, kas mes esame, svarbu suprasti, kam tai, ką žinau, gali būti aktualu. Kitais žodžiais tariant, kas yra mūsų auditorija – tai svarbu tiek prieš pradedant mentorystę, tiek prieš galvojant apie savo asmeninio įvaizdžio kūrimo strategiją.

 

„Pažinus savo auditoriją, bus lengviau suprasti kaip komunikuoti ir tai taip pat formuos vientisesnį asmeninį įvaizdį, jo toną ir tikslus” – tvirtina E. Remeikis.

 

Unikalumo akcentavimas

 

Nepaisant to, kad apie asmeninio įvaizdžio kūrimą internetas pilnas patarimų, E. Remeikis rekomenduoja pasitelkti savo unikalumą ir vietoje siekimo būti mega įtakos darytojais, rinktis micro nišinį, bet patikimą savo ekspertiškumo balsą.

 

„Paklauskite savęs, kuo išsiskiriate iš kitų panašaus profilio asmenų? Kokie yra jūsų pranašumai ar individualios profesinės patirtys? Unikalumo akcentavimas padeda auditorijai suprasti jūsų vertę ir pasirinkti būtent jus.

 

Galiausiai, autentiškumas ir patikimumas yra svarbiausi komponentai tiek asmeniniam įvaizdžiui, tiek mentorystei. Šiais laikais patikimumas tampa kur kas svarbesnis nei matomumas, nes tai susiję su ilgalaikiais tikslais ir tuo, kodėl žmonės renkasi vieną prekės ženklą vietoje kito” – pasakoja Linkedist vyr. projektų vadovas E. Remeikis.

 

Na, o pasak Sauliaus, būtent būdami mentoriais mes auginame savo patikimumą ir ekspertiškumą. Net mentee, per dalyvavimą mentorystės procese, kuria savo asmeninį įvaizdį, mat mentoriaus turėjimas parodo norą tobulėti, mokytis ir būti geresne savęs versija.

 

Taigi, jei svarstai stiprinti savo asmeninį prekės ženklą, turime tau du pasiūlymus: tapti mentoriumi arba išbandyti Linkedist Asmeninis įvaizdis LinkedIn kursus, kur su kodu MENTORYSTE30 gausi 30% nuolaidą (iki rugpjūčio pabaigos)!

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Neringa Sendriūtė

Tobulėjimui
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Mentorystė per bendradarbiavimą: kaip įmonių grupė skatina talentų vystymą ir bendradarbiavimą?
Skirtingai nei fiziniai mokymai, kurie dažniausiai yra trumpalaikiai ir skirti konkrečioms žinioms įgyti, mentorystė yra ilgalaikis procesas. Tai leidžia darbuotojams palaipsniui augti ir pritaikyti įgytas žinias realiose darbo situacijose, nuolat gaunant mentoriaus palaikymą. Šiame straipsnyje kartu su įmonių grupės atstovu Domu Šilenskiu neriame į programos ypatumus, pamokas ir vertę ne tik darbuotojams, bet ir visai Zabolis Partners grupei.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Streso eksperto mąstysena. Kaip atrasti nusiraminimą audroje?
Tam, kad jis galėtų padėti kitiems susidoroti su emociniais iššūkiais, jam pačiam reikėjo laimėti kovą su savo vidiniais sunkumais. Šiandien Simonas Niedvaras nešioja ne tik idialogue mentoriaus vardą, bet ir streso instruktoriaus rolę, o giliau į streso supratimo ir streso apdorojimo temą mus paskatino nerti ir naujoji Simono knyga „Streso eksperto mąstysena. Kaip atrasti nusiraminimą audroje?”. Šiame straipsnyje Simonas dalijasi savo asmeninėmis akistatomis su stresu ir praktinėmis įžvalgomis kaip sau leisti jausti ir jaučiant veikti.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Sėkmės istorija
Kaip ir kodėl smalsumas = lyderystė = profesinė sėkmė?
Karjerą pradėjusi astrofizikos moksluose, ji net nemanė, kad vieną dieną vadovaus visam IT skyriui ir kurs įrankius, kurie prisidės prie Nobelio premijos laureatų straipsnių publikavimo.. idialogue mentorės ir VTeX IT skyriaus vadovės Lolitos Tolenės istorija yra viena iš tų, kuomet lyderiu tampama atsitiktinai, nes nuoširdus smalsumas ir kantrybė kuria ilgalaikę sėkmę. Mentorė su mumis sutiko pasidalinti savo sėkminga karjeros istorija, kurioje atrasite mums visiems svarbias pamokas. Šventai tikime, kad jas pritaikius, ir tavo karjeros kelias turės daug tiesesnę ir aukštesnę trajektoriją.
Skaityti toliau