Amston

2024.05.09

Kaip pasiruošti darbo pokalbiui dėl IT pozicijos?

„Statista“ duomenimis, 2023-ieji buvo pažymėti vienais didžiausių atleidimų IT sektoriuje per pastarąjį dešimtmetį. Darbuotojus masiškai atleido technologijų gigantai „Amazon“, „Meta“, „Google“ ir „Microsoft“. Pasauliniai pokyčiai IT technologijų srityje neaplenkė ir Lietuvos – pirmąjį šių metų ketvirtį su visais arba dalimi savo darbuotojų atsisveikino ir ne viena Lietuvoje veikianti IT kompanija.

 

Tad kandidatų rinką papildė daug IT specialistų, kuriems reikės rasti naujų karjeros galimybių kiek priletėjusioje IT rinkoje. Norėdami padėti naują komandą rasti lengviau, dalinamės 5 idialogue partnerių ir HR specialistų Amston patarimais, kaip pasiruošti darbo pokalbiui dėl IT pozicijos.

 

Įvardinkite konkrečius projektus


Įprastai pirminis pokalbis dėl pozicijos vyksta su atrankų specialistu, kuris dažnu atveju nėra techninis žmogus – jam tiesiogiai neteko susidurti su Jūsų darbu, naudojamomis technologijomis ir sprendimais. Pirmąjį pokalbį veda atrankų specialistas arba kitas žmogiškųjų išteklių srities darbuotojas, bet ne programuotojas, testuotojas, projekto vadovas ar kitas IT profesionalas.

Todėl kalbėdami apie savo patirtis, trumpai pristatykite ne technines kompetencijas, bet projektus. Ką kūrėte ar bandėte pasiekti? Iš kur kilo poreikis tokiam projektui? Jei tai buvo komandos projektas, paaiškinkite savo konkretų vaidmenį ir pareigas, papasakokite, kokioje projekto eigos dalyje prisijungėte ir kokių pozicijų atstovai sudarė komandą.

Pasakodami apie kiekvieną projektą, išvardinkite kelias pagrindines naudotas technologijas. Išskirkite Jums žinomas programavimo kalbas, karkasus, duombazes, debesų kompiuterijos sprendimus Idealiu atveju, dalinkitės patirtimi dirbant su tomis technologijomis, kurių žinių reikalaujama darbo skelbime. Taip savo tiesioginę patirtį aiškiai ir susiesite su reikalavimais kandidatui ne techniniam specialistui suprantamais pavyzdžiais.

 

Kokias problemas sprendėte?


Vien pasidalinti technologijų pavadinimais gali nepakakti. Prisiminkite ir tai, su kokiais iššūkiais projektuose susidūrėte, kaip ieškojote ir radote sprendimą, ko išmokote.

Tai ne tik padės pristatyti savo technologines kompetencijas, bet ir kitus svarbius įgūdžius bei asmenines savybes – kaip tvarkotės su problemomis, reaguojate į iššūkius, kokią vertę atnešate komandai. Taip pat – kokios pagalbos jums gali prireikti ir kokią galėsite suteikti kitiems.

Pasakodami apie iššūkius ir kaip juos įveikėte, leisite kalbinančiam tinkamiau įvertinti jūsų patyrimo lygį, augimo galimybes, o gal net ir Jums tinkamiausią komandą.

 

Nepamirškite pasigirti


Baigdami pasakoti apie kiekvieną iš savo projektų, aiškiai nurodykite savo indėlį į projektą ir jo įtaką galutiniam rezultatui. Ar tai pagerino efektyvumą? Gal padidino vartotojų įsitraukimą? Gal leido vartotojams pasiūlyti naują paslaugą pasiūlyti? Gal parodėte didelę spragą, ir užkirtote kelią incidentams?

Tai svarbu, nes Jūsų būsimas darbdavys vertina ne tik patirties metus, įvaldytas technologijas ar metodikas, bet ir iniciatyvumą, atsakomybės jausmą, analitiškumą, gebėjimą numatyti ateities tendencijas, rinkos suvokimą. Tokie pavyzdžiai leis potencialiam darbdaviui geriau įsivaizduoti ir suprasti Jūsų galimą sukurti vertę kompanijai.

 

Ko išmokote?


IT sritis – ypač dinamiška ir nuolat kintanti, todėl atrankas vykdantiems kompanijos atstovams svarbu žinoti, kad ir kandidato žinios atitinka dabarties tendencijas. Tad darbo pokalbyje neužtenka formaliųjų kompetencijų – tik susijusios srities diplomo ar vieną kartą baigtų kursų.

Todėl trumpai paminėkite, ko išmokote buvusių projektų metu ir ką galėsite panaudoti ateityje. Kartu tai parodo ir Jūsų gebėjimą mokytis bei prisitaikyti – būtiną savybę darbui technologijų srityje.

 

Parodykite savo darbus

 

Didžioji dalis atrankų į technines pozicijas po pirmojo pokalbio nesibaigia. Kandidatams tenka dalyvauti ir techniniame interviu, atlikti namų darbą ar net atvykti į biurą pusdieniui, kad galėtų pademonstruoti savo žinias ir gebėjimus gyvai.

Todėl labai svarbu jau pirmojo susitikimo metu paminėti, jei turite savo darbų pavyzdžių, kuriais galėtumėte pasidalinti. Tai ne tik leis sutaupyti laiko, bet ir parodys Jūsų pasiruošimą pokalbiui, rimtą nusiteikimą ir patvirtins Jūsų patirtis čia ir dabar.

Svarbiausia – viso pokalbio metu stenkitės susieti savo patirtis su pareigybės aprašyme nurodytais įgūdžiais ir technologijomis. Tai padės suprasti, kuo galite būti naudingi konkrečios kompanijos situacijoje. Taip pat būkite pasirengę detalizuoti konkrečius techninius aspektus.

 

Jei šiuo metu ieškote ar planuojate ieškoti darbo IT srityje čia rasite daug perspektyvių pozicijų.

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Amston

Tobulėjimui
Neringa Sendriūtė Sėkmės istorija
Kodėl nuo gyvenimo Australijoje gali norėtis pabėgti ir laimę atrasti Lietuvoje?
Gyvenimas užsienyje šiandien nebėra retas reiškinys, o istorijų apie platesnes galimybes, pasaulio pažinimą ir geresnes ekonomines sąlygas turime apsčiai. Visgi, emigravimas gyvenimui į kitą šalį yra sudėtingas gyvenimo pokytis, mat dažnam viską tenka pradėti nuo nulio.
Skaityti toliau
idialogue Praktinis patarimas
Grįžtamasis ryšis: kodėl nevertėtų pamiršti jo svarbos bei kaip jį teikti?
Grįžtamasis ryšys yra konstruktyvus (į)vertinimo atsakas kolegai apie atliktą užduotį, elgesį, rezultatus. Jis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas. Visgi mentoriui grįžtamasis ryšys reiškia kur kas daugiau. Tai – padėka už skirtą laiką, savo žinių pasidalijimą bei patirčių pritaikymą mentee situacijoms. Kodėl mentee neturėtų pamiršti suteikti savo mentoriui grįžtamąjį ryšį ir kaip tai daryti tinkamai atsako idialogue mentorė Renata Šepetė.
Skaityti toliau
neringa Sėkmės istorija
Karjeros pokytis: kai norisi daugiau prasmės ir ne komforto zonos
idialogue partnerių Omnisend el. laiškų pristatomumo ir atitikties produkto vadovė Lina Apanavičė prisimindama savo karjeros pokytį ir pirmąsias darbo dienas naujose srityse ir rolėse atvirauja, kad keisti karjerą nėra nei lengva, nei patogu. Moteris prisimena, kad kiekvieną kartą darydama karjeros pokytį jautėsi pasimetusi ir nesaugi, nes komforto zona buvo palikta toli. 
Skaityti toliau