Vaida Garbauskė

2024.03.16

Klaidingi įsitikinimai apie mentorystę, stabdantys tave nuo augimo galimybių

Mentorystė neturėtų būti mitais ir klaidingais įsitikinimais apipintas procesas, mat tai dažną gali  sulaikyti nuo „siųsti užklausą mentoriui” mygtuko paspaudimo. 

 

Paradoksalu, kad mentee varžosi kreiptis į mentorius, kuomet šie geranoriškai siūlo savo laiką ir patirtį. O lygiai taip pat liūdina faktas, kad ne visi žino, jog į mentoriaus sąvoka įeina žymiai daugiau, nei dešimčių metų profesinė patirtis.

 

Kokie yra pagrindiniai mitai, gaubiantys iš tiesų paprastą, prieinamą ir daug vertės abiem pusėms atnešantį mentorystės procesą, mums atsakyti sutiko idialogue mentorė ir sertifikuota koučerė Vaida Garbauskė.

 

Ar tiesa, kad mentorystė skirta tik pradedantiesiems specialistams?

 

Tikrai nebūtinai. Jei jau tapai mentoriumi, tai nereiškia, kad tapti mentee būtų neprofesionalu. Sakyčiau, kad sveikintina savo srities profesionalui irgi turėti mentorių, nes tai yra vienas iš nuolatinio tobulėjimo būdų.” – tvirtina Vaida Grabauskė.

 

Vaida mano, kad mūsų augimas negali sustoti, net ir mums įsitvirtinus rolėje. Be to, anot pašnekovės, naudinga išbandyti mentorystę mentee rolėje jau ir būnant mentoriumi, nes tai tikėtinai praturtins tavo, kaip mentoriaus, patirtį bei gebėjimą geriau suprasti mentee.

 

Ar tiesa, kad mentorystė naudinga tik mentee?

 

Pasak mentorės Vaidos, mentorystė yra ne tik abipusiškai įpareigojantis, bet ir abipusiškai apdovanojantis procesas. 

 

Visų pirma, mentorius, užsiimdamas šia savanoriška veikla, sulaukia mentee dėkingumo. O taip pat mentee į susitikimą dažnai atsineša įdomius, paties mentoriaus dar netyrinėtus, nereflektuotus klausimus, kurie paskatins mentorių tobulėti kartu.

 

Kartais būdami savo srities specialistais įprantame dirbti tik taip ir ne kitaip”, galbūt apsiribojame tam tikromis žiniomis, o mentorystė neabejotinai skatina plėsti akiratį. 

 

Galiausiai, mentorystė taip pat plečia pažinčių ratą bei atlieka puikią savireklamos funkciją: pristatydamas save kaip mentorių, gali su didesne auditorija dalintis žinia apie savo ekspertiškumą, teikiamas paslaugas ar turimą verslą.– atkreipia dėmesį V. Garbauskė.

 

Ar tiesa, kad mentorystė garantuoja sėkmę karjeroje?

 

Mentorius negali garantuoti, kad ugdytiniui seksis kaip sviestu patepta”. Mentorystė neabejotinai gali padėti paspartinti augimą, išplėsti mentee pažinčių ratą, bet jokiu būdu nėra atsakinga už galutinį rezultatą, kuris priklauso tik nuo mentee pastangų. 

 

Prisiminkim, kad ne veltui mentorystės pradžią, kaip ir kiekvieną susitikimą su mentoriumi, inicijuoja ir atsakomybę prisiima mentee.” – primena Vaida Garbauskė.

 

Ar tiesa, kad mentoriai turi būti tos pačios industrijos specialistai kaip ir mentee?

 

Pasak pašnekovės, jei sieki tobulėti savo srityje, vis tiek gali atrasti puikių mentorių iš visai kitų sričių. Pavyzdžiui, jei kuri savo verslą, tikriausiai prireiks marketingo žinių ir kreipsiesi į šios srities mentorių. 

 

Mielai pasidalinsiu savo pavyzdžiu. Kadangi užsiimu koučingu ir nemažai rašau šia tema socialinėse medijose, pati visai neseniai susiradau rašymo mentorę ir už tai esu dėkinga idialogue platformai.

 

O nutiko taip, kad paprasčiausiai pajutau poreikį peržvelgti savo rašymo stilių ir įpročius. Iš kitų savosios koučingo srities mentorių tokių specifinių rašymo įgūdžių tobulinimo įžvalgų nebūčiau gavusi.” – atvirauja Vaida.

 

Ar tiesa, kad mentorystė reikalauja solidžios laiko investicijos?

 

Natūralu, kad mentee šis procesas kainuos” daugiau laiko, nes po susitikimų lauks sutartų veiksmų ir planų įgyvendinimo metas. Tačiau kiek laiko skirti ir kaip dažnai pasimatyti su mentoriumi susitarimo reikalas. 

 

Svarbu susitikti esant poreikiui, abiem pusėms pasiruošus ir galint skirti visavertišką dėmesį vienas kitam. O kaip pasiruošti? Produktyviai šį laiką praleisti gali padėti rūpimų klausimų sąrašo sudarymas bei pokalbio struktūros apgalvojimas. Mentee turėtų atnešti susitikimo darbotvarkę, o ne to tikėtis iš mentoriaus. 

 

Įprastas susitikimų dažnis – apie kartą per mėnesį, dirbant kartu 3–6 mėnesius.” – atskleidžia mentorė Vaida.

 

Ar tiesa, kad mentoriai turi padėti mentee išspręsti problemas?

 

Tikimasi, kad mentoriai gebės atliepti tuos mentee poreikius, kurie yra jų kontrolėje. Pavyzdžiui, galima mentee padėti tobulinti CV struktūrą ar padėti pasiruošti darbo pokalbiui, o gal kartu nagrinėti mentee motyvacijos iššūkius ar naujo verslo kūrimo procesą. 

 

Visgi tą problemą, su kuria ateisi į susitikimą su mentoriumi (pavyzdžiui, nepavyksta susirasti darbo ar norima pakilti pareigose), galiausiai turėsi išspręsi pats ir tai bus tavo įdėto darbo rezultatas.” – primena V. Garbauskė.

 

Ar tiesa, kad mentorystė yra formalus bei struktūrizuotas procesas?

 

Mentorystės procesą galime susikurti tokį, kokį tik norime, ir tokį, koks yra natūralus abiem pusėms. Kviečiu skaityti mentorių aprašymus idialogue platformoje, kad galėtumei geriau pajausti, ar šis mentorius tau. 

 

Pirmasis susitikimas taip pat padeda abipusiai suprasti, ar norėtumėte tęsti pažintį. Svarbiausia, nepamiršti išsakyti savo lūkesčių kitai pusei nesvarbu, ar būtumei mentorius, ar mentee.” – pataria pašnekovė.

 

Taigi laikas išbandyti mentorystę ir rasti sau tinkamiausią mentorių idialogue platformoje.

 

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Vaida Garbauskė

Tobulėjimui
idialogue Praktinis patarimas
Grįžtamasis ryšis: kodėl nevertėtų pamiršti jo svarbos bei kaip jį teikti?
Grįžtamasis ryšys yra konstruktyvus (į)vertinimo atsakas kolegai apie atliktą užduotį, elgesį, rezultatus. Jis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas. Visgi mentoriui grįžtamasis ryšys reiškia kur kas daugiau. Tai – padėka už skirtą laiką, savo žinių pasidalijimą bei patirčių pritaikymą mentee situacijoms. Kodėl mentee neturėtų pamiršti suteikti savo mentoriui grįžtamąjį ryšį ir kaip tai daryti tinkamai atsako idialogue mentorė Renata Šepetė.
Skaityti toliau
neringa Sėkmės istorija
Karjeros pokytis: kai norisi daugiau prasmės ir ne komforto zonos
idialogue partnerių Omnisend el. laiškų pristatomumo ir atitikties produkto vadovė Lina Apanavičė prisimindama savo karjeros pokytį ir pirmąsias darbo dienas naujose srityse ir rolėse atvirauja, kad keisti karjerą nėra nei lengva, nei patogu. Moteris prisimena, kad kiekvieną kartą darydama karjeros pokytį jautėsi pasimetusi ir nesaugi, nes komforto zona buvo palikta toli. 
Skaityti toliau
Danske Bank Naujienos
Jeigu studijuoji, baigei studijas ar tiesiog nori keisti karjeros kryptį
„Danske Bank“ technologijų ir paslaugų centras Lietuvoje kviečia dalyvauti atrankoje į apmokamą vienerių metų trukmės karjeros (re)starto programą „FuturePros“. Programos metu bus ieškoma kandidatų užimti beveik 50 darbo vietų programavimo ir IT, duomenų mokslo ir inžinerijos, rizikų valdymo, verslo ir kiekybinės analitikos srityse.
Skaityti toliau