Neringa Sendriūtė

2024.02.07

Persikvalifikavimas – investicija, kuriai reikalingi du dalykai

Paulius Žvinakis, idialogue partnerių Centric IT Solutions Lithuania BI analitikas, kaskart pasakodamas šią istoriją jaučia, kad padeda žmonėms, kurie nesijaučia savęs realizavę dabartinėje karjeroje ir dvejoja dėl savo karjeros sprendimų.

 

Buvęs savivaldybės sveikatos skyriaus vadovas, šiandien sėkmingai kylantis IT karjeros laiptais, atskleidžia, kad persikvalifikavimo procesas yra investicija ir šiai investicijai reikia skirti du svarbius dalykus.

 

Atsidūrė sveikatos srityje, nes sužavėjo „Daktaras Hausas”


Gal nuskambės juokingai, bet viena iš priežasčių, kodėl aš atsidūriau sveikatos srityje, yra „Daktaro Hauso” serialas. Žiūrint šį serialą pastebėjau, kad mane žavi sveikatos galvosūkiai ir galimybė padėti žmonėms, todėl ir nusprendžiau savo karjerą kreipti į sveikatos sritį.

 

Įgyvendino „nauji metai – naujas aš” pažadą

 

Jau bakalauro studijose pajutau, kad vietoje tiesioginio kontakto su pacientu, aš esu labiau linkęs dirbti administracinio pobūdžio darbą. Visgi noras padėti žmonėms ir būti sveikatos srityje vis dar buvo gyvas, todėl po kineziterapijos bakalauro studijų pabaigiau visuomenės sveikatos vadybos magistro studijas bei būdamas dar visai jaunas tapau skyriaus vadovu.

 

Nors iš pradžių ir jaučiau pasitenkinimą savo veikla, tačiau gana greitai pradėjo kilti dvejonės, kad esu netinkamoje vietoje. Norą kažką keisti aš spręsdavau kaip ir daugelis kitų – darbovietės keitimu. Mano pačio nuostabai, su šiais darboviečių keitimais man pavyko kilti karjeros laiptais ir pasiekti karjeros viršūkalnę – tapti savivaldybės sveikatos dalies vadovu.

 

Visgi pasvėręs visą patiriamo streso kiekį, turimas darbo sąlygas, galimybes ateityje pereiti į privatų sektorių bei pastebėjęs, kad mano karjeroje man labiausiai patinka dirbti su duomenimis, nusprendžiau galiausiai persikvalifikuoti ir taip jau sutapo, kad mano paskutinė darbo diena buvo naujųjų metų išvakarės, tai savotiškai gavosi, kad galėjau įgyvendinti „nauji metai – naujas aš” pažadą.

 

Svarbiausias faktorius – savirealizacija

 

Suprantu, kad darbe praleidžiame nemažą savo gyvenimo laiko dalį, todėl norisi, kad veikla, iš kurios gyvenu, teiktų malonumą ir kasdien norėtųsi grįžti atgal į darbą. Vienas iš svarbiausių faktorių čia yra savirealizacija – neatskleisdamas savęs pradedi svarstyti, kad kitame darbe galbūt galėtum tai patirti labiau.

 

Taip pat pridėčiau, kad labai svarbu turėti geras darbo sąlygas, malonius ir paslaugius bendradarbius bei artimą įmonės kultūrą.

 

Ryžtingas apsisprendimas suteikė motyvacijos

 

Svarbiausias motyvatorius buvo tai, jog aš užtikrintai apsisprendžiau, kad noriu žengti į IT pasaulį bei žinojau kokios specialybės sieksiu ir kad visa to sėkmė priklausys tik nuo manęs pačio – niekas kitas už mane papildomai nepasimokys, neįgys man reikiamų įgūdžių ar nesuras man praktikos ar darbo vietos.

 

Pirmuosiuose žingsniuose lydėjo mentorė

 

Gal dalis persikvalifikavusių žmonių sakys, kad pirmuosius žingsnius jiems padėjo žengti įvairios IT kursų mokyklos, bet aš manau, kad tik pradėjus praktiką arba gavus pirmąją darbo poziciją galima sakyti, kad žengi pirmuosius žingsius IT srityje, nes nesvarbu kiek kursų išklausysi, įgūdžiai geriausiai lavinami darbo vietoje.

 

Galiu drąsiai pasakyti, kad didžiausią pagalbą man suteikė Centric, kuomet patikėjo manimi ir priėmė į savo kolektyvą. Kadangi buvo žinoma, kad aš atsinešu minimalius įgūdžius, man iš karto buvo priskirta mentorė, kuri jau pirmąją darbo dieną sudarė detalų mokymosi planą – ką aš iš tikro turėčiau žinoti ir mokėti duomenų analitiko pozicijoje. Mentorė parodydavo man mano klaidas, pasiūlydavo kaip galėčiau jas ištaisyti ir kai tik man iškildavo bet koks klausimas iš karto į jį atsakydavo.

 

Todėl vienareikšmiškai manau, kad persikvalifikuojant į IT, yra būtina turėti mentorių, kuris padės su mokymosi planu bei pakreips tinkama linkme. Ir net jei dar tik yra svarstoma persikvalifikuoti, siūlyčiau susirasti šioje srityje jau dirbantį žmogų, kuris galės papasakoti apie darbą IT srityje.

 

Taip pat raginčiau dalyvauti karjeros renginiuose, bendruomenių susitikimuose, drąsiai kalbinti įmonių atstovus ar rašyti žinutes LinkedIn’e – daugelis tikrai atsakys apie galimybes patekti į IT sektorių.

 

Teko išgirsti labai daug „ne”


Didžiausias iššūkis karjeros keitimo kelionėje man buvo darbo paieška. Neturint jokios darbos patirties ir įgijus tik minimalius techninius įgūdžius yra ganėtinai sunku save kaip naują darbuotoją parduoti darbdaviams.

 

Vienos organizacijos neigiamą atsakymą pateikdavo dar prieš darbo pokalbį, kitos po jo ar net išvis nepateikdavo galutinio sprendimo. Buvo atvejų, kai darbo pokalbio metu buvo kritikuojami mano turimi įgūdžiai. Neslėpsiu – visi šie neigiami dalykai ilgainiui pradėjo daryti blogą įtaką mano psichologinei būsenai.

 

Daugiau pabrėžti savo „minkštuosius” įgūdžius

 

Dėl savo persikvalifikavimo sprendimo buvau užtikrintas, todėl po darbo paieškos nesėkmių keičiau paieškos taktiką ir vietoje aplikavimo per darbo skelbimus pradėjau tiesiogiai kontaktuoti su įdarbinimo specialistais.

 

Jei viską vėl kartočiau, tai tikrai bandyčiau iš karto tiesiogiai kalbėtis su įdarbinimo specialistais, daugiau pabrėžčiau savo turimus „minkštuosius” įgūdžius bei buvusią patirtį, kuri praverstų ir naujame darbe, bei sulaukus neigiamo atsakymo paprašyčiau, kad įmonė suteiktų man grįžtamąjį ryšį ir aš galėčiau ištaisyti savo darbo pokalbyje galbūt daromas klaidas.

 

Persikvalifikavimas yra investicija


Apie persikvalfikavimą mėgstu sakyti, kad šis procesas yra investicija, susidedanti iš dviejų dalių.

 

Pirmiausia tai laikas – norint tapti bet kokios srities IT specialistu reikės labai daug ir greitai mokytis ir mokymasis neapsiribos tik dieniniais ar vakarinais kursais, bet reiks skirti ir didelę dalį savo laisvalaikio, todėl reikia įsivertinti, ar sugebėsi investuoti tiek laiko.

 

Antras dalykas, ką reikia investuoti, tai pinigai. Ir aš nekalbu tik apie pinigus, skirtus kursams ar mokamajai medžiagai, bet apie „finansinę pagalvę” – IT srityje galima gauti gerą atlyginimą, bet šios srities naujokas gali pretenduoti tik į naujoko atlyginimą ir pirmaisiais mėnesiais jis gali būti mažesnis už buvusios specialybės atlyginimą.

 

Pradžiai verta „pasimatuoti” specialybę

 

Prieš keičiant profesiją pirmiausia visada rekomenduoju „pasimatuoti” norimą specialybę, juk perkant naujus rūbus dažniausiai juos irgi pasimatuojame, taip?

 

Apsisprendus tapti, pavyzdžiui, programuotoju, prieš dedant rimtesnį žingsnį naujos specialybės link, būtų naudinga paklausyti trumpus kursus internete, kad įsitikintumei ar ši stritis tau tinka ir patinka bei ar pavyksta suprasti pateiktą medžiagą.

 

Persikvalifikavimas veda į geresnį rytojų


Per visą savo karjerą neturėjau tokių gerų darbo sąlygų, kokias dabar turiu Centric ir mintyje turiu ne tik gaunamas įvairias naudas, bet ir tai, kad turiu daug laisvės, galiu realizuoti savo idėjas, atradau daug artimų sielų bei draugų.

 

Dalindamasis savo istorija iš dalies išpildau ir vieną buvusių svajonių, dėl kurios iš pradžių norėjau būti medikas – kaskart ją pasakodamas jaučiu, kad nors ir minimaliai, bet padedu žmonėms, kurie nesijaučia savo vietoje, dvejoja dėl savo karjeros sprendimų ir nori pabandyti įžengti į IT pasaulį.

 

Jei su manimi kažkas tiesiogiai susisiekia ir nori patarimo ar pakreipimo tinkama linke, aš mielai ir negailėdamas savo laiko atsakau į visas žinutes. Taip pat ir įmonė, kurioje didžiuojuosi dirbdamas, yra dalis idialogue rekomenduojamų darbdavių ir deleguoja savo darbuotojus  kitų žmonių mentorystei.

 

 

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Neringa Sendriūtė

Tobulėjimui
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Praktiniai mentoriaus patarimai kaip auginti savo karjerą
Pripažinkime, karjeros sėkmės istorijas dažnai idealizuojame, o profesinio pasaulio ekspertus bei vadovus aukštiname už, atrodo, įgimtus jų gebėjimus bei žinias. Visgi, nei vienas negimėme su nepriekaištingais analitiniais ar komandos darbo organizavimo įgūdžiais ir viską tenka išmokti bei praktikuoti patiems. Ši straipsnio istorija yra puikus pavyzdys, kaip nuolatinis mokymasis, smalsumas ir gebėjimas peržengti savo komforto zoną atveria naujas karjeros galimybes bei kelią pradedančiajam specialistui į vadovo rolę.
Skaityti toliau
Amston Praktinis patarimas
Darbuotojai – bumerangai: išėjau, bet noriu grįžti
43 proc. palikusių savo pozicijas teigia, kad buvęs darbas, jų nuomone, buvo geresnis už esamą, 41 proc. mano, jog sprendimą palikti įmonę priėmė neapgalvotai, o ketvirtadalis darbuotojų iš tiesų sugrįžta pas buvusį darbdavį.  Jei esi vienas tų darbuotojų, kuris svarsto apie grįžimą pas buvusį darbdavį, mūsų partnerių Amston, atrankų ir HR sprendimų agentūros, atrankų komandos vadovė Eivina Staniulytė dalijasi savo įžvalgomis apie tai, kaip būti sėkmingu darbuotoju – bumerangu. 
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Augimui
Partnerysčių rinkodara – tiems, kurie mėgsta bendrauti ir analizuoti
Ar žinojote, kad partnerysčių rinkodara tampa vis populiaresnė dėl savo efektyvumo ir patrauklumo tiek verslams, tiek turinio kūrėjams? Vienas iš lyderių, dirbančių šioje srityje, yra Rokas Ramanauskas, Surfshark partnerysčių rinkodaros vadovas bei idialogue mentorius, kuris naujajame mūsų straipsnyje pristato šios rinkodaros rūšies subtilybes bei patarimus tiems, kurie mato savo karjerą būtent čia. Rokas teigia, kad affiliate rinkodaros specialistu gali tapti žmonės iš įvairių sričių, tačiau sėkmingiausi yra tie, kurie turi patirties su partnerystėmis, pardavimais, skaitmenine rinkodara ir duomenų analize.
Skaityti toliau