idialogue

2023.12.12

Atvirkštinės mentorystės nauda organizacijai

idialogue mentorė, savo sąskaitoje turinti 25+ metų organizacinę bei vadovavimo patirtį, Vitalija Uzialaitė jau kuris laikas domisi tvarumu ir ESG (angl. environment, social, governance) temomis.

Mentorė pastebėjo, kad didieji šių temų entuziastai ir labiau aktyvūs dalyviai yra jaunieji jos kolegos, su kuriais bendraudama ji sužino daug dalykų ir žavisi jų energija, užsidegimu ir žiniomis.

„Smagu matyti jaunuosius tvarumo vadovus ar konsultantus, kurie degančiomis akimis pasakoja tiek apie paprastus kasdienius tvaresnio gyvenimo aspektus, tiek apie ES reglamentavimą, kuris nustato įmonėms standartizuotus reikalavimus tvarumo rodikliams.”  – dalijasi savo nauju įkvėpimo šaltiniu Vitalija.

„Kalbant apie naujų temų atradimą, mano atveju ESG, nepamainomą įtaką daro atvirkštinė mentorystė, kurią galima pritaikyti organizacijose, kai reikia diegti naujoves, kalbėti apie naujus dalykus, kur daugiau žinių už patyrusius darbuotojus turi jaunieji jų kolegos.“ – tvirtina Vitalija.

 

Kas yra atvirkštinė mentorystė?

 

Atvirkštinis mentoriavimas – šiek tiek netradicinis mentorystės būdas, kai jaunesni ir dažnai mažiau patyrę kolegos praktikoje konsultuoja vyresnius patyrusius kolegas apie naujus dalykus. Atvirkštinės mentorystės praktika grindžiama tuo, kad žinios ir išmintis organizacijoje gali sklisti abiem kryptimis.

„Sujungdamos vyresniuosius ir jaunesniuosius ar mažiau patyrusius darbuotojus, organizacijos gali skatinti nuolatinio mokymosi ir tobulėjimo kultūrą, užtikrindamos, kad vertingos įžvalgos ir naujos perspektyvos neliktų nepastebėtos.“ – atvirkštinės mentorystės privalumus išskiria Vitalija.

„Kadangi atvirkštinę mentorystę atradau gilindamasi į tvarumo ir ESG temas – mano patarimai bus paremti šių temų pavyzdžiais. Visgi atvirkštinės mentorystės pritaikymas gali būti puikiai atliepiamas ir kitose srityse, pavyzdžiui, diegiant naujas IT sistemas, paleidžiant skaitmenizuotus sprendimus ar kitas inovacijas tam tikroje funkcijoje ar pan.“ – dalinasi Vitalija.

 

Sudaromos galimybės konsultuoti vyresnius kolegas

 

„Organizacijos, kurios suburia vyresniuosius kolegas ar vadovus su jaunesniais ir / ar mažiau patyrusiais jų kolegomis, pavyzdžiui, per mentorystės programas ar bendrus projektus, įsitraukia į nuolatinio mokymosi ir tobulėjimo kultūrą, nes vyyksta žinių apsikeitimas ir ugdosi tolerancija tarp kartų.“ – tvirtina mentorė.

Tokiu būdu per tam tikrą laiką galima panaikinti tradicinius hierarchinius barjerus, skatinti tarpusavio bendradarbiavimą tarp skirtingų sričių ir funkcijų darbuotojų, draugiškesnę ir įtraukesnę aplinką.

 

Jaunieji kolegos gali imtis iniciatyvos

 

Galimybės iniciatyviems jauniems darbuotojams organizuoti į tvarumą / ESG orientuotus praktinius seminarus / programas, gali paskatinti organizaciją dideliems pokyčiams bei proveržiui.

„Jaunesni ir inovatyvūs kolegos, tarkime, turintys žinių ESG bei skaitmenoje, gali sėkmingai šviesti vyresniuosius kolegas / vadovus bei kitus komandos narius. Jaunieji kolegos jausis svarbūs ir išgirsti. Be to, šios iniciatyvos, jei jos vyks periodiškai ir organizacijoje bus įgyvendinta bent dalis sumanymų, padės pagrindą kurti struktūrizuotą aplinką atvirkštinei mentorystei, skleisti vertingas ESG žinias visoje organizacijoje bei padėti formuoti kryptingą ir inovatyvią politiką.” – savo patirtimi dalijasi Vitalija.

 

Stebėkime ir vertinkime atvirkštinės mentorystės poveikį

 

Iniciatyvos, jei jos buvo pristatytos bei vykdomos, turi būti gyvos ir matuojamos. Mentorė rekomenduoja nusistatyti kryptis ir tikslus bei tai įtraukti į organizacijos veiklos rodiklius (KPI).

„Tai padeda organizacijai stebėti atvirkštinės mentorystės iniciatyvų bei projektų, šiuo atveju, analizuojamų tvarumo ir ESG srityje, veiksmingumą. Stebėdamos pažangą ir analizuodamos atvirkštinės mentorystės rezultatus, organizacijos gali padėti užtikrinti darbuotojų įtraukties didinimą, o tai taip pat vienas iš tvarumo ataskaitų rodiklių.” – užsimena V. Uzialaitė.

 

Kokia atvirkštinės mentorystės nauda?

 

Atvirkštinė mentorystė yra puikus būdas atrasti naujus talentus, išgirsti įžvalgų įvairovę bei galimybė kurti naujas kryptis.

Taip pat mentorė pažymi naudą tvarumo srityje – organizacijos vadovai gali išgirsti naujas idėjas, sutikti kitokį požiūrį, kas padėtų kurti veiksmingesnes ESG strategijas, pasirengti tvarumo tikslus ir turėti tvirtesnes konkurencines pozicijas šiuolaikinėje verslo aplinkoje.

„Atvirkštinė mentorystė gali būti puiki priemonė organizacijoms, kurios siekia puoselėti aukštą organizacinę kultūrą, nori mažinti kartų skirtumus, apjungiant naują požiūrį ir patirtį, puoselėti įvairialypę ir įtraukią kultūrą bei gerinti socialinius rodiklius.” – apibendrina organizvimo bei verslo vystymo mentorė.

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

idialogue

Tobulėjimui
idialogue Praktinis patarimas
Grįžtamasis ryšis: kodėl nevertėtų pamiršti jo svarbos bei kaip jį teikti?
Grįžtamasis ryšys yra konstruktyvus (į)vertinimo atsakas kolegai apie atliktą užduotį, elgesį, rezultatus. Jis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas. Visgi mentoriui grįžtamasis ryšys reiškia kur kas daugiau. Tai – padėka už skirtą laiką, savo žinių pasidalijimą bei patirčių pritaikymą mentee situacijoms. Kodėl mentee neturėtų pamiršti suteikti savo mentoriui grįžtamąjį ryšį ir kaip tai daryti tinkamai atsako idialogue mentorė Renata Šepetė.
Skaityti toliau
neringa Sėkmės istorija
Karjeros pokytis: kai norisi daugiau prasmės ir ne komforto zonos
idialogue partnerių Omnisend el. laiškų pristatomumo ir atitikties produkto vadovė Lina Apanavičė prisimindama savo karjeros pokytį ir pirmąsias darbo dienas naujose srityse ir rolėse atvirauja, kad keisti karjerą nėra nei lengva, nei patogu. Moteris prisimena, kad kiekvieną kartą darydama karjeros pokytį jautėsi pasimetusi ir nesaugi, nes komforto zona buvo palikta toli. 
Skaityti toliau
Danske Bank Naujienos
Jeigu studijuoji, baigei studijas ar tiesiog nori keisti karjeros kryptį
„Danske Bank“ technologijų ir paslaugų centras Lietuvoje kviečia dalyvauti atrankoje į apmokamą vienerių metų trukmės karjeros (re)starto programą „FuturePros“. Programos metu bus ieškoma kandidatų užimti beveik 50 darbo vietų programavimo ir IT, duomenų mokslo ir inžinerijos, rizikų valdymo, verslo ir kiekybinės analitikos srityse.
Skaityti toliau