2024.04.18

Karjeros pokytis: kai norisi daugiau prasmės ir ne komforto zonos

idialogue partnerių Omnisend el. laiškų pristatomumo ir atitikties produkto vadovė Lina Apanavičė prisimindama savo karjeros pokytį ir pirmąsias darbo dienas naujose srityse ir rolėse atvirauja, kad keisti karjerą nėra nei lengva, nei patogu. Moteris prisimena, kad kiekvieną kartą darydama karjeros pokytį jautėsi pasimetusi ir nesaugi, nes komforto zona buvo palikta toli. 

 

Visgi Liną žavi gyvenimo ir darbo nežinomieji, nes tai – galimybės atrasti kažką naujo, tad ji nepabijojo keisti savo įgytos logopedijos ir specialiosios pedagogikos specialybės į visiškai nepažintą IT sritį, joje net kelis kartus pakeisti savo rolę ir dabar užimti produkto vadovės poziciją. 

 

Karjeros keitimui pasitarnavo sėkmingai sukritusios kortos

 

Atrodė, jog žinau mane dominančią sritį man visada rūpėjo socialinės problemos ir jų sprendimo būdai, žmogaus psichologija. Visgi pasirinkta studijų kryptis bei jau pirmaisiais studijų mėnesiais prasidėjusios praktikos parodė, kad klydau. Ir nors domėjimasis minėtomis sritimis neišblėso, supratau, kad tai ne tas kelias, kuriuo turiu eiti.” – apie savo pirmą karjeros pasirinkimą pasakoja L. Apanavičė. 

 

Paklausta, kaip į karjeros keitimo sprendimą reagavo jos artimieji, Lina šypsodamasi  prisimena, kad šeimai nebuvo paslaptis, kad studijose ji nėra laiminga, o tuometinis partneris, pats dirbdamas programuotoju, supažindino ją su IT pasauliu ir iš čia atėjo pirmasis darbo pasiūlymas, mat svečiuose apsilankiusi draugė dirbo įmonėje, kuriai buvo reikalingas pradedantysis testuotojas. 

 

Produktas, žmonės bei įmonės kultūra taip pat žaidžia svarbų vaidmenį 

 

Pirmieji trys mėnesiai darbe, Lina pripažįsta, buvo labai sunkūs – ji nesijautė užtikrinta savo sugebėjimais, tad dirbo lėtai, bijodama nuvilti ir kolegas, ir darbą jai padėjusią gauti pažįstamą. 

 

Galiausiai, vis dar nesijausdama savo vietoje, Lina pakeitė darbovietę – pradėjo dirbti rinkodaros automatizacijos srityje veikiančiame lietuvių startuolyje „Omnisend“.

 

„Nuo pat pirmų dienų gavau daugiau atsakomybių ir daug daugiau sudėtingesnių užduočių, su kuriomis man pavyko susitvarkyti ir vėl pajausti pasitikėjimą savimi. 

 

Supratau, kad žinių ir gebėjimų stoka, išbandant save naujoje srityje, kartais nėra vienintelis ar esminis faktorius lemiantis nesėkmę. Tiek produktas, kurį įmonė kuria, tiek kasdien tave supantys žmonės, tiek vidinė įmonės kultūra taip pat žaidžia labai stiprų vaidmenį.” – pripažįsta Lina. 

 

Įdomu tai, kad tolimesnį savo profesinį kelią į el. laiškų pristatomumo produkto vadoves moteris atrado neplanuotai – iš darbo išėjus kolegai, ji paprašė leisti perimti dalį jo darbų, nes kaip tik turėjo laisvo laiko ir norėjo save išbandyti naujuose projektuose. 

 

Gali tekti daug mokytis ir klysti 

 

Rinkodaros automatizacijos srityje Lina dirba jau septynis metus ir pasak jos, tai yra labai unikali sritis, kurioje kasdien gali išmokti kažką naujo. 

 

Pašnekovės žiniomis, Lietuvoje šiuo metu neegzistuoja studijų programa, kurioje būtų mokoma email deliverability (el. laiškų pristatomumo) srities žinių, tad jai ir kitiems kolegoms visko teko išmokti patiems. 

 

Lina dalinasi, kad naujos srities žinių ji sėmėsi iš kitų šios srities specialistų, klausydamasi įvairių kursų, pokalbių, skaitydama knygas ir straipsnius, dalyvaudama konferencijose. 

 

Moteriai taip pat naujoje srityje daug pagelbėjo ir jos vadovai, kurie išmokė visko, ką patys žinojo, ir leido jai augti pačiai. 

 

Jie skatino mane priimti sprendimus savarankiškai, net kai dėl jų jaučiausi netikra. Jie leido man klysti, bet su viena sąlyga – turėjau iš savo klaidų pasimokyti. Taigi vienas mažas žingsnelis sekė kitą ir pradėjau labiau pasitikėti savimi, įgijau daug daugiau žinių bei dar daugiau eksperimentavau.” – atvirauja moteris.

 

Pasak Linos, mentorystė tokiose situacijose yra pats nuostabiausias įrankis, suteikiantis ir praktinių naujos srities žinių, ir karjeros augimo patarimų, o svarbiausia – dovanojantis moralinį palaikymą ir patikinimą, kad turime užtektinai stiprybės įsitvirtinti naujoje srityje.

 

Labai svarbu suvokti, kad nesi vienas prieš savo nežinomybę. Aplink apstu žmonių, kurie gali ir nori padėti pasiekti geresnių rezultatų, atsakyti į kylančius klausimus ar paprasčiausiai palaikyti kai svyra rankos. Dar neteko sutikti žmogaus, kuris paprašytas atsisakytų pagelbėti, viliuosi, kad ir neteks.”– pastebi pašnekovė.

 

Svarbiausia – nenustoti ieškoti ir ekperimentuoti

 

Liną darbe labiausiai žavi susidūrimai su daugybe nežinomųjų ir iš to ateinančios galimybės tuos nežinomuosius išspręsti, atrasti kažką, kas veikia.

 

„Yra tokių periodų, kur sėdžiu diena iš dienos susiėmus už galvos ir nežinau, kaip atsiradusias darbo kliūtis išspręsti. Visgi, pripažinsiu, tokios dienos mane labiausiai ir motyvuoja, nes išmokstu kažko naujo ir vakare suprantu, kad esu geresnė nei kad pabudau ryte.“ – savo motyvacija dalinasi „Omnisend” el. laiškų pristatomumo ir atitikties produkto vadovė. 

 

Kartais iki visiškos savirealizacijos trūksta tik papildomos „užklasinės” veiklos

 

Visgi, net ir pagaliau dirbant toje srityje ir įmonėje, kurioje jaučiamasi puikiai, Lina pastebėjo, kad jos gyvenime per daug laiko ir minčių užima karjera.

 

„Vienu metu pastebėjau, kad net ir po darbo valandų klausau įvairių tinklalaidžių darbo temomis, kur galbūt išgirsiu kažką naujo, kad ir vieną sakinį su kažkokia idėja, kurią galėsiu pati pritaikyti vėliau. 

 

Supratau, kad man norisi naujos papildomos veiklos, kuri būtų ir prasminga, ir leistų išlipti iš komforto zonos, kurioje pajaučiau, kad jau „užsisėdėjau”.” – atskleidžia moteris.

 

Šių paskatų vedina Lina šalia savo karjeros kelio nusprendė laisvą laiką skirti tarnybai Lietuvos kariuomenėje, kurioje ji galėtų pažinti ir atskleisti naujas savo asmenybės dalis bei į kasdienę rutiną įnešti naujovių.

 

Lina šiandien savo pavyzdžiu ragina kitus nenustoti ieškoti „vietos po saule” – kartais tai reiškia darbovietės keitimą, kartais ir pačios profesinės srities pakeitimą, o galbūt iki visiškos savirealizacijos trūksta tik papildomos „užklasinės” veiklos, kuri Linos atveju tapo savanorystė Lietuvos kariuomenėje.

 

Moteris teigia, kad svarbiausia priimti idėją, kad pokyčiai yra leistini bei sveikintini ir kad šalia yra žmonių, kurie tuos pokyčius gali padėti įgyvendinti.


Jeigu ir tave domina galimybės dirbti pas mūsų rekomenduojamus darbdavius Omnisend, užsuk su jais iš arčiau susipažinti čia.

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Tobulėjimui
idialogue Praktinis patarimas
Grįžtamasis ryšis: kodėl nevertėtų pamiršti jo svarbos bei kaip jį teikti?
Grįžtamasis ryšys yra konstruktyvus (į)vertinimo atsakas kolegai apie atliktą užduotį, elgesį, rezultatus. Jis gali būti tiek teigiamas, tiek neigiamas. Visgi mentoriui grįžtamasis ryšys reiškia kur kas daugiau. Tai – padėka už skirtą laiką, savo žinių pasidalijimą bei patirčių pritaikymą mentee situacijoms. Kodėl mentee neturėtų pamiršti suteikti savo mentoriui grįžtamąjį ryšį ir kaip tai daryti tinkamai atsako idialogue mentorė Renata Šepetė.
Skaityti toliau
Danske Bank Naujienos
Jeigu studijuoji, baigei studijas ar tiesiog nori keisti karjeros kryptį
„Danske Bank“ technologijų ir paslaugų centras Lietuvoje kviečia dalyvauti atrankoje į apmokamą vienerių metų trukmės karjeros (re)starto programą „FuturePros“. Programos metu bus ieškoma kandidatų užimti beveik 50 darbo vietų programavimo ir IT, duomenų mokslo ir inžinerijos, rizikų valdymo, verslo ir kiekybinės analitikos srityse.
Skaityti toliau
Vaida Garbauskė Augimui
Kaip koučingo įrankiai gali padėti mentorystės kelyje?
Mentorystė ir koučingas yra tarsi du giminaičiai, kartais besipykstantys dėl savo vaidmens prie šeimos stalo, bet vakarienės laikui bėgant į pabaigą, vis tiek vienas kitą priimantys bei palaikantys. Šiame straipsnyje Vaida dalinasi trimis lengvai įgyvendinamais, bet itin veiksmingais koučingo įrankiais, kuriuos gali pritaikyti tobulėti norintis mentorius.
Skaityti toliau